50 shades of talk

Förra veckan var jag och såg Fifty shades of Grey på bio. Det har ju varit stora diskussioner om filmen eftersom den visar upp ett förhållande som kan verka destruktivt. Men när det handlar om att vara dominant/undergiven måste ju båda vara med på det. Det var det som kontraktet (för er som sätt filmen) till för, så att de gick med på samma villkor. Men hon skrev aldrig på och var väldigt osäker på vad hon själv ville med deras förhållande. Han var endast intresserad av ett förhållande baserat på sex med piskor, handbojor osv. Till skillnad från Anastasio som ville ha kärlek, närhet och ömhet vilket hon inte kunde få av Mr. Grey, men hon gick med på hans villkor för att få ha kvar honom eftersom hennes lust efter honom höll henne kvar.
 
Att se detta kan få människor att få en helt snevriden bild av förhållanden. Jag vet att det är många tjejer som skrivit överallt på internet att de vill ha en egen Grey, men det tycker jag är så sjukt. De vill ha helt olika förhållanden vilket gör att hon mår dåligt över att vara i hans grepp, samtidigt som hon trånar efter denna sexiga multimiljonär och vill ha honom, så kan hon inte få honom på det sätt som hon vill. Hon gör något som hon inte mår bra av för hans skull vilket gör förhållandet till väldigt destruktivt. Och att få tjejer runt om i världen att tro att man ska göra något endast för killens skull, där det i det här fallet handlar om psykiskt och fykiskt våld, är okej är bara helt sjukt. För det är INTE okej att göra något med en partner som man mår dåligt av att göra.
 
Jag själv tycker att många scener var obehagliga, både i sovrummet och utanför. Hans kontrollbehov letade sig ut i vardagen och stannade inte i sängen som BDSM-kontraktet var till för. Det är det som menas med att vara dominant, att han bestämmer och kontrollerar henne, och hon ska lyda. Men när det här psykopatiska beteendet styrde hela hennes liv blev det mest obehagligt.
 
Filmen är rent ut sagt ganska kvinnoförnedrande och beskriver en relation under hemska förhållanden, men det är också banbrytande att göra en film om detta, trots att jag tycker att de borde ha gjort den på ett annat sätt. De borde ha gjort den som ett wake-up call för att visa hur sjuka vissa destruktiva förhållanden är och visa att det inte är acceptabelt någonstans. Men samtidigt lägger de in BDSM och då är ju "okej" att vara dominant. Jag tycker det är svårt att veta vad jag ska tycka om filmen, jag kan heller inte bara se det som jag SER på bioduken utan jag analyserar mer än det och därför kan jag inte riktigt tycka om den eftersom den strider mot vad jag tycker är rätt.
 
Men för att diskutera filmen med vad jag såg på bio så var den delvis seg, vissa pirriga scener, bra filmmusik men en alldeles för utdragen film på en bok eftersom det finns tre böcker. Filmen var ju två timmar lång men hade definitivt kunnat vara kortare. Dessutom tyckte jag att vissa scener var jobbiga att titta på medans vissa var jag fast i. Det är helt klart en film värd att diskuteras om och jag vill gärna se fler än mina egna infallsvinklar om denna världssuccé till film.
 

Kommentarer
Postat av: Hanna Karlsson

Jag har varken läst böckerna eller sett filmen men jag vill helt klart både läsa böckerna och se filmen. Vill grunda mig en egen uppfattning om det.

Svar: Gör det! Boken var mycket bättre.
Amanda Molander

2015-02-24 @ 21:04:49
URL: http://hannafialotta.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0