Att komma över någon

"Såhär kommer du över ditt ex", "10 knep för att gå vidare", "börja dejta igen" - så lyder rubrikerna i varje tidning där texterna i stort sätt är samma: Sluta gråt, unna dig, gör något du mår bra av, gråt på en axel osvosvosv. We get it. Men inget av det där hjälper när man är nere på botten, så vad gör man?
 
Undrar hur många gånger jag har läst dessa så kallade "tips", hur många gånger jag försökt med steg-för-steg-program, hur många gånger jag grämt mig själv över att jag aldrig kommer över, att det inte alls blir bättre om jag pratar av mig en gång och jag köper de där snygga skorna som jag har suktat efter. Visst, det blir bättre för stunden. Jag blir glad, jag ler, jag känner mig snygg osv. Men det är inte lycka eller genuin glädje. Jag mår inte bra. Men det är en bit på vägen. Det är en dag mindre av bara mörker, en dag mindre av att känna mig värdelös, misslyckad, ful, tråkig och nere. Det är som ett lyckopiller men som går ur snabbare än det verkade.

"Har du inte kommit över honom än?", "du var för bra för honom", "du hittar nog någon ny snart" - även dessa fraser har jag fått höra om och om igen i en oändlighet. När man är där nere på botten efter uppbrottet, när man förlorat någon man har stått nära, när det enda man tänker på är vad man kunde ha gjort bättre och allt cirkulerar om den personen så är det sista man vill höra är att man kommer hitta någon ny. Det är klart jag kommer göra, jag vet att jag inte kommer vara ensam förevigt, det är inte det som är problemet. Inte heller att jag var bättre än honom, för så var det verkligen inte. Vi var bara två personer som helt enkelt inte skulle vara tillsammans längre, där vi bråkade mer än vi var lyckliga, där tillit och frihet var ett stort problem.
 
Ibland mådde jag till och med sämre oftare än jag mådde bra och så ska det inte vara i ett förhållande. Det spelar ingen roll om det är en relation med en partner, en familjemedlem eller en vän - det ska vara ömsesidigt. Man ska lita på varandra, bry sig om varandra och framförallt ska man må bra av personens sällskap. Vilket jag inte gjorde nu och därför tyckte jag att det var bäst att gå skilda vägar.
 
Vad jag vill komma fram till är att det inte finns några genvägar att komma över någon. Det finns ingen guide för hur man "ska" göra eftersom det är så olika från person till person. Vissa är kanske mer ledsna i början och andra efter ett tag. Vissa är kanske redo att börja dejta efter väldigt kort tid och för vissa kan det dröja månader. Så länge man inte gräver ner sig totalt och inte ens försöker att gå vidare. För det är ingen annan än du själv som kan komma över ditt ex, det är något man gör själv. Men genom att prata av sig med vänner, göra roliga saker och kanske unna sig det där lyxiga plagget så går man småsmå myrsteg mot att en dag känna glädje.
 
Man blir lite gladare för var dag som går och en dag kommer man vakna upp o vara sådär lycklig som man då trodde att man aldrig skulle vara igen. Utan att man ens märkt det så har man kommit över honom helt och hållet. Den känslan att man klarat det, att man inte längre gråter, att man inte tänker på personen och att man faktiskt mår bra, den är svårslagen. Den är värt allt i hela världen.
 

Kommentarer
Postat av: Emmelie

Jätte bra skrivet! :)

2014-03-15 @ 11:00:59
URL: http://emmeliemaria.blogg.se/?tmp=395968

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0